Pressetik, produktplacering och köpta inlägg

Kicki skriver ofta inlägg om press-etik, och som bloggare är det ett ämne som ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Om det är något jag ständigt tänker på så är det hur jag ska blogga på ett trovärdigt och ärligt sätt, och hur jag ska behandla pressutskick och pressinformation på bästa sätt för att kunna ge ett så objektivt utlåtande som möjligt. Ni kommer säkert ihåg att jag blev uttagen som recensent för Yves Rocher för ett tag sedan, ett utsvävande som var otroligt kortlivat då det bara kändes fel fel fel för mig. Jag gillar att ha min egen frihet och att inte behöva prestera på andras ackord, men jag är glad för att jag testade och fick bakgrundsinfo och inblick i hur det kan gå till bakom ridåerna.
Och jag kan ju inte nämna pressetiken utan att skriva lite om sponsrade (köpta) inlägg hos vissa bloggar, eller hur? Ibland blir jag lite ledsen när jag kikar in på andra bloggar, då det är så uppenbart att dom försöker lura sina läsare genom att bekläda betalda reklaminlägg som vanliga inlägg utan märkning. Skönhets- och modebranchen är ju till viss del  otroligt "köp"-inriktade, med flera tusen produktsläpp varje år som ofta får mycket plats hos oss skönhetsbloggare. Dom skönhetsbloggare som sysslar med denna slags lurendrejeri med köpta inlägg (och som dessutom inte märker dom som reklam) bryter inte bara mot lagen utan kommer även att förlora sina läsares förtroende efter att dom gång på gång köpt något som bloggaren har sagt var jättebra men som i verkligheten egentligen inte alls är det.  Karma is a bitch.
 
Detta ämne uppmärksammas inte nog tycker jag, så jag tänkte att jag skulle skriva några rader med hopp om att någon skulle ta denna information och lägga den i bakhuvudet inför framtida surf-sessions. Jag tycker det är viktigt att vara kritisk, att ställa frågor och att kunna se igenom alla dessa betalda omärkta reklaminlägg som vissa bloggare verkar tycka är okej (men som i verkligheten är långt ifrån just det).
 
Vad är eran syn på omärkta reklaminlägg på bloggar? Tycker ni det är omoraliskt eller bryr ni er inte?
Om ni vill ha lite vidare läsning om sponsrade blogginlägg så kan ni kika in Kicki's inlägg här.

Kommentarer:

1 Kicki Norman:

Oh så fint att du tar upp detta! Det är viktigt att då och då ge läsare en tankeställare.

2 Tina (Beleza):

Bra inlägg! jag håller med dig till 100% men det visste du säkert redan. :)

3 Linda:

Tycker detta är otroligt intressant och viktigt att uppmärksamma :) jag själv skulle aldrig skriva om något som jag inte själv har valt att skriva om. Sedan kanske vissa märken dyker upp oftare än andra på min blogg, men enbart för att jag jobbar med dom eller har jobbat med dom. Men jag har ändå betalat allt själv, i stort sett, de gånger jag inte har det har jg varit noga med att skiva det. Tycker det är viktigt att man dom läsare lätt kan se vad bloggaren själv väljer att lägga sina egna pengar på och vad man fått. De gånger jag inte betalat för produkter har jag fått dom genom mitt jobb på kurser odyl.

Intressant inlägg :)

4 Sara:

Jättebra att du lyfter det här!

Jag har följt Kickis inlägg i ämnet med stort intresse och tänker att de är kanonbra att faktiskt läsa om med jämna mellanrum.

Det svider i ögonen av att läsa inlägg som uppenbart är köpta och tyvärr fläckar de ner hela bloggen - även de inlägg som är "ärliga".



Själv är jag ibland rädd för att framstå som alltför positiv i mina inlägg - kanske är det inte trovärdigt att vara så nöjd så ofta

Samtidig bekostar jag ju alla mina produkter själv (de två pressutskick jag mottagit hittills har inte genererat några inlägg) och gör därmed en hel del research innan jag köper något - vilket ökar sannolikheten att jag ska bli nöjd med mitt köp.



Hursomhelst är det skönt att veta att det finns så många fina bloggare med integritet där ute - och din blogg räknar jag absolut som en av dem!

5 Dess - Drömteori:

Även då det är utmärkt kan jag tycka det är märkligt med sponsrade inlägg om helt orelaterade saker, i skönhetsbloggar. Det känns helt fel och konstigt att läsa inlägg om typ nätpoker eller bantningspiller fullproppat med reklamlänkar i en blogg man annars uppfattar som seriös. Är det värt det för några hundralappar, undrar man då?

6 Cactus:

Nu håller jag ju mig mest på nagelkanten av skönhetsvärlden och inte så mycket bland sminket, men jag måste erkänna att jag mig veterligen aldrig stött på ett inlägg som jag upplevt som köpt. Eller också har jag bara inte fattat det och är väldigt naiv ^^ Ett få tal av bloggarna jag läser får produkter gratis men har aldrig dragit sig för att skriva negativt om dem. Jag blir lite nyfiken på att hitta nån sån bloggare som säljer inlägg bara för att se hur genomskinligt det är :p

7 Honi:

Kicki: Jag tror inte det är något man normalt tänker på när man surfar, men jag tycker det är viktigt.



Tina: Det är bra att vi är fler med samma åsikter! :)



Linda: Just pressutskick och den slags är ju en slags arbetsmaterial utan förbehåll om att dom måste skrivas om osv, det ger ju bloggaren/journalisten mer frihet. Jag skulle aldrig kunna skriva positivt om en dålig produkt bara för att jag fått den som arbetsmaterial.



Sara: Det finns ju dom som bara väljer att skriva om bra produkter, och på så sätt utelämna dåliga produkter helt. Det tycker jag egentligen inte det är något fel med, men ibland kan det vara bra för läsare och konsumenter att läsa om baksidorna också! Att vara positiv ser jag inte som något negativt, så vet man ju att bloggaren verkligen älskar produkterna.



Dess: Jag tycker att det är så uppenbart med f.ex "Ibland spelar jag poker på nätet, detta är en av mina favoritsidor" och så en länk till en random spelsida utan någon som helst reklammärkning. Jag tycker inte det är värt det, jag behåller hellre min integritet och min trovärdighet än att skriva om något jag egentligen inte brinner för bara för ett par hundralappar.



Cactus: Jag tror att du har haft tur! Tyvärr ser jag rätt ofta denna slags omärkta reklaminlägg, och det är ju trist eftersom dessa bloggare som ofta är väldigt talangfulla bedrar deras läsare. Och det märker läsarna i slutändan..

8 Linda:

Nej är produkten dålig så hade jag aldrig skrivit nåt positivt om den. Håller med dig helt och hållet.

9 Lina:

Tycker att det är superbra att du lyfter ämnet och jag håller med dig till 100%!

10 Fanny:

Även jag brinner för detta viktiga ämne.

Det är synd att bloggvärlden ser ut som den gör

- smutsig, oärlig och omoralisk.

Men jag tror att det går att förändra,

man måste ju iaf försöka! :)



Det är jättebra att personer som Kicki Norman

(och naturligtvis du <3) tar upp det här

för många vet kanske inte hur det verkligen är.

Själv vill jag att mina läsare ska kunna lita på mig och skulle skämmas något otroligt om jag

skulle ta emot pengar eller gåvor (mutor!).

Det skulle kännas som om jag svek både mig själv och andra.



Jag vill bestämma helt och hållet vad jag ska skriva om, hade jag krav på att skriva om något

skulle jag inte orka blogga.



Visst, jag skulle gärna ta emot produkter för att testa dem av ren nyfikenhet, men inte om jag MÅSTE skriva om dem!

11 BEAUTY SECRETS:

Håller med dig till 100%!

Man ska vara trogen sina läsare! Dessutom tycker jag att man ska nämna om man har fått något gratis.

Det är andra bullar att behöva spendera pengar till något och sedan ge 5/5 så där bara.:)

12 Sofie:

Håller med dig helt och hållet. Har egentligen inget mer att tillägga mer än att när man en gång sett ett "annonsinlägg" hos någon bloggare (du vet, nåt helt malplacerat icke skönhetsrelaterat inlägg om exempelvis Black Jack som Kicki tog upp i ett av sina inlägg) så förlorar man lite förtroende för den bloggaren..



Jättetrist att det är så i bloggvärlden.. Bra att det tas upp!

13 Karin:

Bra inlägg! Tycker det är grisigt att göra reklam på detta sett, och tyvärr gäller det inte bara skönhetsbloggar, utan alla som har en blogg med några tusen läsare i veckan...

14 Nageldraken:

Håller helt med dig. Jag vill inte utnyttjas till att göra smygreklam för olika märken. Har en gång sagt nej till att få produkter till en "utlottning" när det i nästa mail visade sig att företaget ville att det skulle vara en tävling där de tävlande skulle behöva gå in på företagets hemsida för att hitta rätt svar. Det kändes sunkigt, så jag sa ifrån. Jag vill själv bestämma över min blogg!

15 Ifrith:

Jätteskönt att detta uppmärksammas. Ju oftare desto bättre. Jag som beautyblogg-läsare känner mig ofta rätt dumförklarad av en hel drös bloggar/e även om jag de facto inte är det. (Eller? :D). Tiden får utvisa hur länge jag kommer följa dessa bloggar. För less är jag, oh ja. Men nog om det. Tack för en kanonblogg! (Sorry första gången jag kommenterar)

16 Honi:

Linda: Tror bara att det skulle kännas helt fel.



Lina: Vad skönt att jag har uppbackning!



Fanny: Det finns så många ärliga härliga bloggare som verkligen gör allt för att hålla sig till reglerna så deras läsare kan lita på dom fullt ut. Tycker det är så synd att dom oärliga förstör för alla andra, även om det egentligen bara är sig själv dom förstör för.. Allt kommer ut i slutändan, Karma is a bitch.



Beauty Secrets: Absolut, jag håller med dig fullt ut. Om ens läsare känner "ahhh denna tjej/kille verkar inte helt 100% ärlig.." så slutar det ju bara med att man blir stämplad som oärlig, och vem vill det egentligen?



Sofie: Jag kan förstå att folk behöver leva, och att för vissa är detta en väldigt viktigt inkomst. Däremot så tycker jag det är fult att försöka smyga med dessa reklaminlägg och bekläda dom som något dom inte är.. :-/



Karin: Absolut, jag lever bara i min lilla skönhetsbloggarbubbla och ser för det mesta bara hur det går till på just skönhetsbloggar. Men du har rätt, det är tyvärr ett rätt utbrett fenomen.



Nageldraken: Tycker det är bra att du vet var dina gränser går, det är det inte många som vet! :)



Ifrith: Ja vissa dumförklarar rent ut sina läsare när dom gör smygreklam och omärkta sponsrade inlägg. Jag brukade läsa en (relativt stor) skönhetsblogg som var otroligt duktig till smink, men vars moral verkade all-over-the-place. Sånt orkar jag inte, jag läser också för personligheten och orkar inte läsa oärliga bloggares bloggar...

Kommentera här: